Cum arată doi frați gemeni cu diete distincte: unul este vegan, iar celălalt consumă carne. Care sunt diferențele

de: Cojocaru Cristian
25 02. 2023

Doi frați gemeni s-au hotărât să devină parte a unui studiu în care este cercetat dacă o dietă vegană este mai sănătoasă decât una în care sunt incluse carnea și lactatele.

Gemenii identici Hugo și Ross Turner au decis să devină o pereche de ‘cobai’ umani și să investigheze dacă o dietă vegană este mai sănătoasă decât una bazată pe consumul de carne și lactate.

Gemenii Turner, Hugo și Ross, sunt văzuți de obicei aventurându-se în lumea întreagă, însă de curând, aceștia s-au hotărât să devină subiect de studiu în beneficiul științei. Ca parte a unui studiu recent la Departamentul de Cercetare și Epidemiologie Genetică de la King’s College din Londra, gemenii au urmat două diete distincte timp de 12 săptămâni: Hugo a mâncat alimente strict vegane, în timp ce Ross a continuat să mănânce carne și produse lactate.

„Am vrut să folosim modelul de gemeni identici, care sunt clone genetice, pentru a testa efectul dietei și al exercițiilor fizice și modul în care acești indivizi răspund la diferite tipuri de alimente”, explică profesorul Tim Spector, epidemiolog la King’s, care a condus cercetarea. vorbind într-un videoclip pentru BBC.

Rezultatele au fost subtile, dar semnificative. În comparație cu Ross și dieta sa care include carne, veganul Hugo a experimentat o scădere masivă a colesterolului și o creștere bruscă a rezistenței la diabetul de tip 2. Hugo a spus că s-a luptat cu dieta vegană în primele săptămâni, simțind pofte uriașe de carne și brânză, dar în cele din urmă s-a obișnuit și a pretins că se simte mai energic.

Doi frați gemeni care au urmat diete diferite au hotărât să devină subiect de studiu

În special, dieta vegană a fost asociată cu un nivel mai constant al zahărului din sânge și cu un nivel de energie, în timp ce dieta carnivoră a dus la vârfuri și scăderi mai bruște de energie. Cu toate acestea, este interesant că dieta vegană a dus la o reducere severă a diversității bacteriilor intestinale, în timp ce a rămas stabilă în timpul dietei cu carne și lactate. În teorie, aceasta înseamnă că Hugo cu dieta sa vegană ar fi putut fi mai susceptibil la boli în comparație cu Ross.

Cercetările la scară mai largă au dezvăluit câteva perspective surprinzătoare asupra bacteriilor intestinale și a modului în care indivizii răspund la alimente. Un studiu din 2019 al aceleiași echipe de la King’s College din Londra a constatat că răspunsurile oamenilor la aceleași alimente sunt unice, chiar și între gemeni identici.

Chiar daca dietele difera, la exterior, diferentele sunt aproape insesizabile

Unii oameni au creșteri puternice ale zahărului din sânge și ale insulinei, care sunt legate de creșterea în greutate și diabet, în timp ce alții au niveluri de grăsimi care persistă în sânge, crescând astfel riscul de a dezvolta boli de inimă.

Motivul pentru aceasta, susține studiul, se datorează probabil microbiomului intestinal, trilioane de bacterii care locuiesc în tractul intestinal. Deși genetica joacă un rol important în modul în care procesăm alimentele, microbiomul intestinal are, de asemenea, un efect profund, influențând modul în care alimentele sunt descompuse. Commpoziția coloniei microbiene variază de la persoană la persoană, la fel și răspunsurile noastre la același aliment.